Швабський пиріг із чорною смородиною

Швабський пиріг із чорною смородиною
Оцініть, будь ласка, цей пост.
[Total: 1 Average: 5]

Найніжніше пісочне тісто, яке я взагалі коли-небудь куштувала, в поєднанні з повітряною і водночас вологою кислувато-солодкою начинкою, що буквально тане в роті, дарує просто божественний смак.

Зізнаюся, що занадто солодких, аж до нудоти, солодощів узагалі не люблю. Віддаю перевагу смаколикам, у яких відчутна легка кислинка, але смак гармонійно виважений. Тож швабський пиріг наче спеціально створений, аби в цьому плані бути фаворитом у моєму кулінарному записнику.

Якось читала в когось із блогерів про те, що начебто саме цей десерт пов’язаний із прототипом героїні з відомої казки братів Грімм – Білосніжки. Саме його вона приготувала для своїх рятівників. Не знаю, наскільки це правда, але те, що смак у нього дійсно казковий, – це точно.

Справа в тому, що, на відміну від традиційного пісочного тіста, крижана вода в ньому замінена збитими жовтками, завдяки чому коржі виходять надзвичайно ніжними, крихкими і наче пухкими. А оскільки я використовувала домашні яйця, то, відповідно, це позначилося і на кольорі тіста – воно набуло красивого жовтого забарвлення.

Начинка, коли починаєш її готувати, – це щось на кшталт безе з ягодами. Коли печеться, то гарно піднімається, а у процесі охолодження через те, що всередині достатньо вологи через ягоди, трішки осідає. Та за рахунок борошна і крохмалу вона не тече і також не перетворюється на недопечене безе, у якого зазвичай починає виділятися цукровий сироп і білок.

Однак такий пиріг через вологуватість начинки слід пекти за пару годин перед подачею, бо якщо це зробити раніше (наприклад, за добу), то верхня скоринка безе почне розмокати від великої кількості смородини і пиріг дещо втратить естетичний вигляд (на фото це видно).

Завдяки тому, що начинка – радше безе, корж знизу добре пропікається, на відміну від інших пісочних пирогів із рідкуватим наповненням, основу для яких потрібно попередньо дещо пропекти або ж вкрити молотими горіхами, сухарями тощо. Якщо ж хто не любить безе, не переживайте – начинка тільки зовні схожа на нього, а смак має цілком відмінний

Щоправда, форму для випікання слід добре змастити вершковим маслом, оскільки це тісто гарно пристає до неї.

А щоб приготувати швабський пиріг із чорною смородиною, потрібні такі інгредієнти (з розрахунку на форму діаметром 26 см).

Тісто:

1,5 скл. пшеничного борошна вищого ґатунку,

125 г вершкового масла,

3 жовтки,

100 г цукру,

0,5 ч. л. розпушувача для тіста,

дрібка солі,

ванільна есенція.

Начинка:

3 білки,

120 г цукру,

1,5 ст. л. пшеничного борошна,

1 ч. л. крохмалу,

0,5 ч. л. розпушувача для тіста.,

ванілін,

600 г чорної смородини.

Приготування

Ягоди смородини перебрати, промити та повністю просушити за допомогою спеціальної сушарки, а потім паперового рушника (чи розморозити і дати повністю стекти соку; щоправда, в такому разі доведеться ягоди додатково обсипати борошном чи крохмалом).

Просіяне борошно з ваніллю, розпушувачем та сіллю перетерти з вершковим маслом до масних крихт.

Жовтки відділити від білків, додати цукор та збити міксером до такого стану, коли суміш посвітлішає, а цукор повністю розчиниться.

Влити збиті жовтки до борошна, перетертого з маслом, додати ванільну есенцію і замісити тісто. Покласти його в холодильник на 1 год. (хоча я цього не робила – просто розплескала по змащеній маслом формі, формуючи бортики заввишки 4 см).

Білки збити з цукром до стійких піків. Всипати просіяне борошно, розпушувач, крохмал і ванілін (тут я використала саме його, уникаючи зайвої вологи), акуратними рухами знизу вгору все ретельно вимішати.

Всипати смородину і ще раз усе вимішати.

Пекти в заздалегідь розігрітій духовій шафі впродовж 45 хв. (перші 15 хв. – за температури 180º С, а потім – за 150º С).

Витягти, дати постояти 10 хв. у формі, а потім акуратно витягти з неї, спершу відокремивши пиріг від бортиків за допомогою тонкого ножа. Покласти смаколик на решітку, щоб охолов.

Прикрасити на власний розсуд.

Смачного!

Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною
Швабський пиріг із чорною смородиною


4 thoughts on “Швабський пиріг із чорною смородиною”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *