Ірландський содовий хліб

Ірландський содовий хліб
Оцініть, будь ласка, цей пост.
[Total: 1 Average: 5]

Запашний домашній хліб вологуватої консистенції та з рум’яною скоринкою. Чудова альтернатива дріжджовому.

Уже тривалий період ми не купуємо дріжджового хліба, хоча час від часу я таки печу дріжджові вироби – ну хто встоїть перед ароматними булочками з ванільним пудингом чи різноманітними пирогами з пухким тістом?

Хліб, який любить купувати мій чоловік, мені зовсім не подобається, адже, правду кажучи, заводський бездріжджовий – ну просто ніякий на смак. Тож доводиться шукати альтернативу.

Британський рецепт привернув мою увагу тим, що за ним ірландський хліб досить легко і швидко готувати, оскільки вимагає мінімум зусиль для замішування та дорогоцінного часу. Ну і, звісно, ще й тому, що дуже люблю Ірландію за її природу та культуру, і саме там мій чоловік у минулому прожив 10 років.

Тож чудова ідея – приготувати канапки з цим хлібом і насолоджуватися ними, переглядаючи улюблену американську комедію “Як вийти заміж за три дні”, зняту про Ірландію коштом ірландської діаспори. 🙂

Звичайно, содовий хліб не такий легкий, як дріжджовий, трішки важкуватий, його багато не з’їси, що теж чудово, але дуже смачний і запашний. Чимось нагадує домашній пшенично-житній хліб, замішаний на вареній картоплі та з додаванням кукурудзяного борошна. Принаймні, адаптувавши рецепт із британського сайта, саме такого ефекта я і намагалася досягти. І якщо хтось переживає щодо запаху соди, яким іноді віддає випічка з неї, нехай заспокоїться – тут його майже не відчутно.

Щодо оригінального тексту, то там указано два види борошна і вівсяну кашу, я ж використала три види борошна: пшеничне вищого ґатунку, житнє обдирне і кукурудзяне. Кількість кефіру трішки зменшила, натоміть кількість вершкового масла збільшила (щоб тісто не так липло до рук), а ще додала 1 ст. л. солоду (саме завдяки ньому хліб набув такого красивого забарвлення).

Ну і стосовно особливостей приготування, то я б радила пекти хліб у спеціальній формі або ж металевому чи глиняному посуді – принаймні, тоді б виріб не розтікався і ліпше тримав форму. Хоча традиційно його випікали в печі, не застосовуючи форм.

А щоб приготувати ірландський содовий хліб, потрібні такі інгредієнти:

250 г пшеничного борошна вищого ґатунку,

160 г обдирного житнього борошна,

100 г кукурудзяного борошна,

320 г кефіру,

1 ст. л. патоки,

40 г розтопленого вершкового масла,

1 ч. л. соди,

1 ч. л. солі.

Приготування

Нагріти духову шафу до 200º С.

Усі три види борошна ретельно просіяти і перемішати, додавши сіль.

У кефір всипати соду і зачекати, доки відбудеться реакція. Посудину краще використовувати трішки більшу, ніж та, що розрахована на вказаний обсяг молочного продукту, бо кефір почне активно підніматися і перетікати через вінця.

Влити кефір до борошна, додати солод та вершкове масло і все ретельно вимішати. Це займе небагато часу.

Викласти тісто на пергаментний папір на деко чи у форму, перед цим добре обсипавши його борошном (саме тісто зверху. А якщо використовувати форму, то можна її змастити, приміром, олією).

Випікати впродовж 40-45 хв. залежно від духовки.

Витягти і загорнути у льняний рушник, аби скоринка не затверділа у процесі остигання. Якщо ж полюбляєте хрустку, то цього можна і не робити.

Смачного!

Ірландський содовий хліб
Ірландський содовий хліб
Ірландський содовий хліб
Ірландський содовий хліб
Ірландський содовий хліб
Ірландський содовий хліб
Ірландський содовий хліб
Ірландський содовий хліб


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *