Курячі стегна з чебрецем та імбиром

Курячі стегна з чебрецем та імбиром
Оцініть, будь ласка, цей пост.
[Total: 0 Average: 0]

Надзвичайно ніжні й пряні курячі стегна із приємним і водночас пікантним присмаком та ароматом, що чимось віддалено нагадує аромат сушених білих грибів.

Часто готую курятину й експериментую з інгредієнтами, через що її смак завжди різниться. Однак одна з імпровізацій настільки сподобалася мені й моєму чоловікові, що повторювала її не раз. За основу взяла звичний маринад для курки з домашнього майонезу, меду та гірчиці, проте щедро додала до нього ще й чебрецю та імбиру. Результат перевершив сподівання. Курятина вийшла абсолютно ніжна, із приємним пікантним присмаком. І хоча сушених грибів узагалі не додавала, складалося враження, що м’ясо готувалося саме з ними. Та це не той насичений присмак, властивий грибам, а легкий і ненав’язливий, радше його нотка. Причому так удавалося саме завдяки додаванню сушеного імбиру. Коли ж використовувала натертий свіжий (удвічі меншу порцію), то аромат і смак були цілком інші, хоча теж надзвичайно спокусливі, а сама страва смачна. Та мене підкупило саме поєднання чебрецю із сушеним імбиром. Можливо, їх комбінація із медом та гірчицею створювала такий пряний ефект.

Щодо особливостей приготування, то найкраще брати домашню птицю, причому бройлера віком від 4 до 10 місяців. У нього ніжне м’ясо, що не потребує тривалого замочування в підсоленому маринаді, аби гарно пропектися і водночас залишатися соковитим. До того ж курча не встигає набути того сильно вираженого запаху курятини, властивого домашнім пернатим, що іноді може перебивати аромат прянощів (хоча саме завдяки йому курятина з магазину не йде в жодне порівняння з домашньою). Якщо ж у вас курка, якій понад 10 місяців, теж не треба впадати у відчай. Просто слід замочити її у злегка солонуватому маринаді зі спеціями на 12 годин, поклавши в холодильник (але перед цим обов’язково ретельно вирізати залозу в неї над хвостом). М’ясо просочиться, буде запашним і залишатиметься соковитим після приготування. Якщо є багато зайвого жиру, його можна позрізати і сховати в морозильну камеру на майбутнє (використати під час тушкування голубців чи варіння бульйонів або супів).

Ще слід пам’ятати, що від того, де курка перебувала все своє життя, залежить час замочування в маринаді. Якщо у клітці чи невеличкому загоні, то цей період буде нетривалим, адже волокна її м’язів не розвинені та ніжні. Якщо ж птиця довго гуляла на волі, її м’ясо матиме виражену волокнисту цільну структуру, тож вимагатиме тривалого маринування.

Після замочування в маринаді курку слід ретельно витерти за допомогою паперового рушника, прибравши всю зайву вологу. Якщо цього не зробити, то обмазка не триматиметься на шкірочці, сповзаючи з неї, натомість м’ясо підсушуватиметься, бо волога з нього безперешкодно випаровуватиметься.

Якщо ж у вас магазинна курятина, то її можна і не маринувати, або ж робити це максимум на півгодини.

Обмазка з майонезу, меду та гірчиці, напевно, універсальна. Навіть достеменно не пригадаю, коли почала її використовувати, так давно це було. Вона дарує приємний смак і водночас сприяє утворенню звабливої рум’яної й злегка хрусткої скоринки на курятині.

За рецептом, який пропоную, можна готувати як цілу курку, так і окремі її частини. Зокрема, цього разу я взяла стегна.

А щоб приготувати таку смакоту, потрібні такі інгредієнти:

3-4 курячі стегна,

1 ст. л. домашнього майонезу,

1 ст. л. меду (будь-якого, окрім гречаного, оскільки він має досить виражений аромат),

1 ст. л. гірчиці,

1 ч. л. чебрецю,

0,5 ч. л. сушеного імбиру,

сіль і мелений чорний перець за смаком,

1-1,5 кг картоплі (як гарнір, факультативно).

Приготування

Курятину ретельно помити й за потреби помаринувати в підсоленій воді зі спеціями 0,5-12 год. Потім добре просушити за допомогою паперового рушника і посолити та поперчити.

Приготувати маринад, у якому вона готуватиметься. Для цього змішати майонез, мед, гірчицю, імбир та чебрець. Обмастити сумішшю курятину і викласти її в посудину, де вона запікатиметься.

Як гарнір я використала молоду картоплю, яку разом зі шкірочкою ретельно помила, просушила, поперчила і посолила, злегка полила олією і перемішала, аби жир повністю обволік овочі.

Запікати в духовій шафі за температури 200ºС упродовж 60-90 хв. залежно від структури м’яса, аж доки страва не підрум’яниться. Найкраще користуватися спеціальним термометром, яким міряти температуру всередині м’яса, аби переконатися, що воно вже приготувалося.

Курятина, запечена в такий спосіб, смакує як у холодному, так і в гарячому вигляді.

Смачного!

Курячі стегна з чебрецем та імбиром
Курячі стегна з чебрецем та імбиром
Курячі стегна з чебрецем та імбиром
Курячі стегна з чебрецем та імбиром
Курячі стегна з чебрецем та імбиром
Курячі стегна з чебрецем та імбиром
Курячі стегна з чебрецем та імбиром
Курячі стегна з чебрецем та імбиром


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *