Кіш зі спаржевою квасолею

Кіш зі спаржевою квасолею
Оцініть, будь ласка, цей пост.
[Total: 0 Average: 0]

Цей відкритий пиріг із соковитою начинкою та ніжною яєчно-вершковою заливкою чудово зійде як ситна страва для сніданку чи обіду, так і універсальна закуска для пікніка.

Що особливо тішить, так це великі можливості для експериментів під час приготування кіша. Адже практичні німці, які й вигадали цей смаколик, фактично робили його із залишків напівфабрикатів (тіста, начинок тощо) для інших страв. І хоча з часом французькі кухарі вдосконалили й певною мірою універсалізували рецепт, усе ж таки залишається широкий простір для прояву кулінарної фантазії. І кожна господиня може створити свій шедевр.

Я ж віддаю перевагу передусім пісочному (рідше – листковому) тісту, а ось асортимент начинок у мене варіюється від солодких (фруктових, ягідних) до солоних (грибних, м’ясних, овочевих, рибних, комбінованих).

Однак слід зауважити, що значно смачнішою та привабливішою на вигляд ця страва буде, якщо використати домашні вершки (або жирну сметану) та домашні яйця.

Цього разу готувала один із найулюбленіших кішів – зі спаржевою квасолею.

Рецепт досить простий. Потрібні такі інгредієнти.

Тісто:

150 г вершкового масла,

250 г пшеничного борошна,

2-3 ст. л. крижаної води,

щіпка солі.

Начинка:

800 г спаржевої квасолі,

2 середні цибулини,

2 ст. л. вершкового масла,

сіль (за смаком),

мелений чорний перець (за смаком),

1 ч. л. сушеного базиліку.

Заливка:

600 г вершків (жирністю понад 25%; можна замінити домашньою сметаною),

6 яєць,

сіль (за смаком),

мелений білий перець (за смаком),

100 г твердого сиру (можна також використати фету, бринзу тощо).

Приготування

Передусім слід приготувати тісто. Для цього просіяне борошно змішати із сіллю та перетерти руками разом із вершковим маслом до крихтоподібного стану. У кінці потроху додати крижану воду і замісити тісто. Його покласти в холодильник на 1 год.

Тим часом приготувати начинку.

Спаржеву квасолю промити, почистити і відварити до готовності в підсоленій воді (якщо ж у вас заморожена – розморозити та відварити). Готову квасолю відкинути на друшляк, аби стекла зайва рідина.

Цибулю почистити, помити, просушити і нарізати півкільцями. Підсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Посолити й поперчити.

Тісто вийняти з холодильника, розкачати і вистелити ним форму (в мене діаметром 24 см і заввишки 5 см), попередньо змащену вершковим маслом. (Якщо ж ви поспішаєте і часу для охолодження тіста бракує – можна його одразу після замішування розплескати руками по формі, формуючи високі бортики).

У форму зверху на тісто покласти пергаментний папір і насипати горох (чечевицю, квасолю тощо), розрівняти його по всій поверхні.

Покласти тісто в духову шафу пектися за температури 180º С на 10-15 хв, аби воно злегка прихопилося.

Приготувати заливку: у глибокій мисці збити вінчиком яйця до однорідності, влити вершки, всипати потертий сир і все ретельно перемішати. Приправити спеціями за смаком.

Заготовку вийняти з духовки, прибрати папір із насінням бобових, натомість покласти в заглибину тіста спаржеву квасолю, а на неї – підсмажену цибулю. Залити все це яєчно-вершковою сумішшю.

Відправити кіш у духовку ще на 40-50 хв.

Щойно заливка схопиться і підрум’яниться – кіш готовий. Вимкнути вогонь у духовій шафі й залишити там пиріг іще не 10 хв.

Кіш смакує як теплим, так і в холодним.

Смачного!

Кіш зі спаржевою квасолею
Кіш зі спаржевою квасолею


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *