Пісний борщ із зеленим горошком

Пісний борщ із зеленим горошком
Оцініть, будь ласка, цей пост.
[Total: 0 Average: 0]

Ця традиційна українська страва добре смакуватиме не лише тим, хто дотримується строгого посту.

Припаде до душі вона і тим, хто віддає перевагу дієтичному харчуванню. Адже тут немає ані м’яса, ані м’ясного бульйону, ані грибів, які важко перетравлювати. Та й представниці прекрасної статі теж гідно оцінять цей борщ.

Як відомо, у кожної господині – свій рецепт борщу і свій таємний інгредієнт, що робить його неповторним. І навіть у неї ця страва за звичним рецептом завжди матиме цілком відмінний смак.

Рецепт, за яким я пропоную приготувати, не містить квасолі, із якою зазвичай доводиться довго гратися (хоча насправді я дуже люблю борщ із квасолею). А секретні інгредієнти тут – зелений горошок і томатний сік. Горошок швидко вариться, додає страві смаку, а сік із помідорів привносить кислинку і робить борщ іще більш наваристим. Іноді разом із соком (який улітку цілком можна замінити свіжими помідорами) я додаю ще невелике порізане яблуко або ж трохи яблучного пюре. Це значно збагачує смак страви.

Під час приготування традиційного українського борщу буряк прийнято тушкувати разом із цибулею, томатною пастою тощо і тільки після цього додавати його у страву. Я ж завжди спершу його відварюю нечищеним, але добре помитим, чи запікаю в духовій шафі (почистивши, помивши і загорнувши у фольгу), і додаю нарізаним аж наприкінці готування перед тим, як вкидати зелень. Це одразу ж надає страві насиченого яскраво-червоного чи неймовірно червоно-бордового кольору (особливо якщо використовувати коренеплоди сортів бордо чи циліндр).

Якщо ж часу для запікання чи тушкування забракне, можна буряк додавати у страву сирим на початку її приготування, але при цьому всипавши на кінчику ножа лимонну кислоту – це допоможе зберегти червоно-вогняний колір.

Також можна додати трохи солодкого перцю, але в міру.

Зі спецій, окрім солі та чорного меленого перцю, я часто використовую перетерте насіння гірчиці, трохи коріандру, мускатного горіха, куркуми, меленої паприки та перцюги. Але роблю це так, аби їхній смак не домінував у борщі, а лише гармонійно доповнював інші.

Стосовно часнику, то його можна додавати як на початку приготування, так і наприкінці. Різниця – лише в кількості: наприкінці приготування цього складника треба буде трохи менше.

А тепер безпосередньо до рецепту. Аби приготувати борщ, потрібні такі інгредієнти:

3 середні буряки,

6-8 картоплин,

1 морквина,

300 г капусти білокачанної,

200 г зеленого горошку (свіжого чи замороженого),

200 г томатного соку,

1 цибулина,

3 зубчики часнику,

1 пучок зелені (петрушки та укропу),

2 лаврові листки,

сіль, мелений чорний перець (за смаком),

спеції (коріандр, гірчиця, мускатний горіх, паприка, чилі, куркума – за бажанням).

Приготування

Буряки почистити, помити й просушити, загорнути у фольгу і запекти в духовій шафі до готовності.

Картоплю та моркву почистити, помити й порізати на кубики і тоненькі скибочки відповідно, залити водою й покласти варитися, додавши сюди ж зелений горошок і лаврове листя.

Капусту нашаткувати, запечені буряки нарізати тоненькими брусочками (можна просто натерти), цибулю, часник і зелень подрібнити.

Щойно закипить картопля і морква, прикрутити вогонь і вкинути капусту. (Зазвичай починаю варити на великому вогні, аж доки не закипить, потім прикручую вогонь і далі готую вже на маленькому – так зберігається більше корисних речовин). Приправити страву спеціями.

Коли картопля і морква будуть готові, вкинути порізані цибулю, буряк і часник. За 2-3 хв додати сюди й зелень.

Приготувати засмажку із цибулі й олії, влити у борщ. Зачекати, аби страва закипіла, і аж тоді загасити вогонь. Борщ готовий, та краще дати йому пару годин настоятися.

Подавати зі сметаною та часниковими пампушками.

Смачного!

Борщ пісний із горошком
Борщ пісний із зеленим горошком


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *