Пиріг із кремовою заливкою та чорною черешнею

Пиріг із кремовою заливкою та чорною черешнею
Оцініть, будь ласка, цей пост.
[Total: 0 Average: 0]

Простий пиріг із хрустким пісочним коржем із нотками шоколаду та мигдалю, ніжною сметанною заливкою кремової консистенції та дивовижним смаком чорних черешень.

Не знаю, чи знайдеться ще де у світі такий фанат чорної черешні, як я. Для мене вона завжди асоціюється зі щасливими хвилинами дитинства, коли влітку, перебуваючи із сестрою у бабусі, ми насолоджувалися цією неймовірною ягодою.

У селі вдосталь росте різних сортів черешні, та особливий і незабутній смак – саме в чорної. Причому як у дикої, так і сортової. Дика – солодка, із дуже приємною гірчинкою, до того ж вона – пречудовий барвник (усі дівчатка використовували її сік замість помади:)). Росте в селі, на узліссі та в самому лісі. Сортова має значно ніжніший, проте досить виражений смак. Її повно як на присадибних ділянках, так і вздовж дороги під лісом, що веде вниз до Студениці в заказник “Совиний Яр”, а надто – в місцевих розплідниках над Дністром. Там просто черешневий рай. Ідеш і не можеш повірити своєму щастю, і куштуєш ягоди, які впадають в око, перебираючи, якої саме нарвати.

Навіть перебуваючи за кордоном, завжди сумувала за рідним Поділлям і тамтешніми смаколиками. Моя бабуся, чекаючи мене в гості та знаючи мою пристрасть до чорної черешні, приготувала величезну-величезну порцію моїх улюблених вареників із нею.

І хоча смак чорних черешень, які зараз купую на столичних ринках, не йде в жодне порівняння із західноподільськими, не можу втриматися, щоб час від часу побалувати себе і близьких різними стравами з неї.

Цього разу спекла сметанний пиріг із чорною черешнею.

Щоб його приготувати, необхідні такі інгредієнти (із розрахунку на форму діаметром 28 см; звичайно, можна взяти і меншого обсягу, тоді пиріг буде трішки вищий і довше пектиметься).

Корж-основа:

120 г вершкового масла,

220 г пшеничного борошна вищого ґатунку,

60 г цукру,

2 ст. л. какао,

1 яйце,

1 ч. л. розпушувача для тіста,

кілька крапель мигдальної есенції.

Начинка:

400 г сметани (в мене була 30%-ї жирності),

80 г цукру,

2 яйця,

ванільна есенція,

200-300 г чорних черешень,

20-30 г чорного шоколаду (для прикрашання).

Приготування

Розм’якле вершкове масло із цукром збити міксером до його повного розчинення, додати яйце і ще раз збити.

Просіяти і змішати сухі складники, додати їх до решти інгредієнтів і замісити тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на 30 хв.

Помити черешні та повидаляти з них кісточки, розрізаючи кожну ягоду навпіл.

Збити сметану із цукром, додати яйце і ще раз зміксувати. (Якщо використовувати домашні яйця, як це зробила я, колір заливки після випікання буде приголомшливий.)

Дістати тісто, розкачати його на присипаній борошном стільниці та викласти у форму, попередньо змащену вершковим маслом. (Хоча можна і зробити так: приготовлене тісто руками розплескати по формі, формуючи з нього бортики, і покласти в холодильник.)

Вилити зверху на корж начинку і зверху акуратно викласти половинки черешень.

Випікати в духовій шафі, заздалегідь розігрітій до 180ºС, впродовж 50-60 хв.

Готовий пиріг, щойно охолоне, полити шоколадом, розігрітим на водяній бані, і прикрасити на власний розсуд.

Пиріг особливо смакує наступного дня, після того як ніч постоїть у холодильнику, – якщо, звичайно, ви і ваші близькі втримаєтесь, щоб його не скуштувати.

Смачного!

Пиріг із чорними черешнями
Пиріг із кремовою заливкою та чорними черешнями
Пиріг із чорними черешнями
Пиріг із кремовою заливкою та чорними черешнями
Пиріг із чорними черешнями
Пиріг із кремовою заливкою та чорними черешнями


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *