Торт “Смарагдовий оксамит”

Торт “Смарагдовий оксамит”
Оцініть, будь ласка, цей пост.
[Total: 0 Average: 0]

Цей неймовірно ніжний і смачний тортик, що прямо тане в роті, з виразною цитриновою ноткою та дивовижним, майже казковим забарвленням, точно нікого не залишить байдужим.

Обожнюю страви зі шпинату в будь-якому вигляді – і за смак, і за яскравий колір, і за те, що досить тривалий час після їх уживання відчуваєш ситість. Ну а про корисність цього продукту годі й казати. Тому й заготовлюю влітку та восени його на увесь рік, а з весни до осені він у нашому домі – частий гість на столі, у свіжому чи переробленому вигляді.

Кілька років поспіль милувалася випічкою зі шпинату на польських та західноєвропейських кулінарних сайтах, а торік ранньою весною таки наваживалася сама спекти смарагдовий торт. Відтоді готувала його не раз, випробовуючи різні рецепти. Зупинилась на одному, результат якого дуже сподобався. І щоразу це дивовижна насолода – і смаком, і зовнішнім виглядом (адже зроблено без будь-яких барвників). Тому й пропоную його приготувати – не пошкодуєте.

За рахунок додавання рослинної олії до тіста виходить класичний шифоновий вологуватий бісквіт, що зовсім не потребує просочування сиропом, з неперевершеним оксамитовим відтінком. А ніжний крем зі збитих вершків довершує картину. Лимон надає кислуватої нотки і тортик виходить приємно кисло-солодким.

Звичайно ж, можна було прикрасити його зернятами граната, полуницями, лісовими ягодами, чорницями або ж просто цедрою чи часточками лимона, однак я готувала нашвидкуруч і цього не зробила. Навіть без усього цього торт має цілком довершений вигляд, нагадуючи собою мох казкового лісу, притрушений білосніжним снігом.

А щоб приготувати такий незвичайний смаколик, потрібні такі інгредієнти (з розрахунку на форму діаметром 24 см).

Коржі:

200 г свіжого чи замороженого шпинату,

2 великих курячих яйця,

160 цукру,

150-160 г вимороженої дезодорованої рослинної олії,

200 г пшеничного борошна вищого ґатунку,

1 ч. л. розпушувачу для тіста,

цедра та сіль одного лимона,

дрібка солі,

ванільна есенція.

Крем:

0,5 л вершків жирністю понад 30%,

1 скл. цукрової пудри,

ванільна есенція.

Приготування

Передусім готуємо форму, змастивши дно і боки вершковим маслом.

Перебираємо, миємо і просушуємо шпинат, видаляємо жорсткі прожилки (якщо це свіжий) або ж розморожуємо і ретельно відціжуємо (якщо це заморожений).

Миємо й обдаємо окропом лимон. Знімаємо з нього цедру й вичавлюємо сік.

У чашу блендера кладемо шпинат, цедру і сік лимона, вливаємо дезодоровану олію і добре все міксуємо до однорідної суміші. Якщо залишаються дрібні часточки шпинату – не дуже переймайтеся цим.

Окремо збиваємо міксером яйця з цукром до пишної маси (мають збільшитися в об’ємі у 2-2,5 раза).

Додаємо до яєчної маси шпинатну суміш, ретельно вимішуємо за допомогою міксера.

У кінці всипаємо просіяне борошно, розпушувач, сіль і вливаємо ванільну есенцію, гарненько все вимішуємо акуратними рухами знизу вгору в одному напрямку.

Перекладаємо тісто у форму і відправляємо її у духову шафу, попередньо розігріту до 180ºС. Випікаємо корж 35-40 хв, готовність перевіряємо за допомогою дерев’яної палички: якщо тісто до неї не липне, можна корж витягати. Проте приблизно перші півгодини духовку краще не відкривати, аби бісквіт не осів, хоча цього, у принципі, і не повинно статися зі шифоновим бісквітом.

Готовий бісквіт остужуємо, спершу 10 хв у формі, а потім вийнятий із неї і розміщений на решітці, і розрізаємо на два коржі.

Вершки збиваємо з цукровою пудрою і ванільною есенцією. Можна збивати і з цукром, проте це надто довго, поки він розчинеться.

Перемащуємо коржі кремом, залишивши трішки його для обмащування ззовні і прикрашання.

Цей дивовижний тортик навіть не потребує часу для просочування кремом, його можна їсти одразу ж. Хоча можна і зачекати – тоді він точно танутиме в роті.

Смачного!

Торт
Торт “Смарагдовий оксамит”
Торт
Торт “Смарагдовий оксамит”
Торт
Торт “Смарагдовий оксамит”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *