Лимонний торт-суфле

Лимонний торт-суфле
Оцініть, будь ласка, цей пост.
[Total: 0 Average: 0]

Дуже ніжний і легкий десерт.

Тісто:

3 яйця,

120 г цукру,

90 г пшеничного борошна,

30 г крахмалу,

0,6 ч. л. розпушувачу для тіста,

цедра 1 лимона,

ванілін.

Сироп для просочення бісквіта:

сік 1 лимона,

100 г води,

3 ст. л. цукру.

Крем-суфле:

500 г сметани,

300 г кисломолочного сиру,

1 п. лимонного желе,

цукор за смаком (оскільки до складу желе він уже входить),

2 ст. л. желатину,

0,5 скл. води (для замочування желатину) + кількість води, заначена на упаковці з желе,

ванілін.

Дзеркальна глазур:

170 г цукру,

75 г какао-порошку,

90 г вершків (з умістом жиру не менше ніж 33%),

100 г води,

12 г желатину.

Приготування.

Спершу готуємо бісквіт. Відділяємо білки від жовтків. У повністю знежиреному посуді збиваємо їх із половиною цукру до стійких піків. Після цього окремо збиваємо жовтки з рештою цукру. Ця суміш теж має бути густа. Перекладаємо білки до жовтків і лопаткою обережними рухами знизу вгору перемішуємо. Борошно разом із крохмалом та розпушувачем тіста просіюємо і потроху додаємо до яєчної суміші. У кінці всипаємо цедру лимона. Усе перемішуємо, викладаємо у форму і випікаємо в духовій шафі, заздалегідь розігрітій до 180º С, приблизно 30 хв. Потім виймаємо звідти, даємо постояти ще 10 хв у формі просто на столі, а тоді з допомогою довгого гострого ножа відділяємо корж від стінок і обережно виймаємо з форми, оскільки він дуже ніжний. Залишаємо стигнути.

Варимо сироп для просочування коржа. Для цього змішуємо всі необхідні інгредієнти і ставимо на вогонь. Щойно суміш закипить, а цукор повністю розчиниться, сироп буде готовий.

Тим часом заливаємо водою желатин і розводимо гарячою водою желе, згідно з інструкцією на упаковці.

Кисломолочний сир протираємо крізь сито. Збиваємо його з цукром і ваніліном, поступово додаючи сметану. (Раджу замість цукру брати цукрову пудру, так процес піде швидше, та й сметану не доведеться занадто довго збивати. Бо якщо у вас домашня, то тоді з неї може відділитися масло). Потім сюди потроху вливаємо охолоджене розчинене желе, постійно вимішуючи міксером крем, і додаємо розведений желатин. Суміш вийде дещо рідкувата. Цього не слід боятися.

Бортик форми для випічки (із заходом на 2-3 см на саме її дно) вистилаємо спеціальною кондитерською або ж харчовою плівкою (можна цього і не робити, але після того, як дістанемо звідти торт, його боки будуть нерівні, оскільки желейна суміш може причепитися до бортика. Але й у такому разі можна спробувати її відділити від нього ще до того, як виймемо з форми, шляхом підігрівання бортика ззовні з боків). Кладемо у форму бісквіт і просочуємо його сиропом.

Виливаємо сметанно-желейну суміш зверху на бісквіт і ставимо в холодильник для застигання. (Якщо крем надто рідкий і ви боїтесь, що він може просочитися крізь боки дна форми, підкладіть від дно велику тарілку і відправте торт у морозильну камеру.)

Тим часом готуємо дзеркальну глазур. Замочуємо желатин у воді. Цукор з’єднуємо з какао-порошком і вершками, ставимо варити на невеличкий вогонь і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Даємо покипіти приблизно 1 хв. Після цього знімаємо з вогню і додаємо розчинений желатин. Добре все вимішуємо. Переливаємо у високу невеличку посудину, накриваємо її харчовою плівкою і остиглу глазур кладемо в холодильник.

Щойно крем повністю застигне, дістаємо глазур із холодильника. На водяній бані або ж у мікрохвильовій печі підігріваємо (постійно помішуючи) її до температури 37о С. На вийнятий із холодильника торт прямо по центру швидко виливаємо глазур і двома-трьома рухами кулінарної шпатули рівномірно розподіляємо її по поверхні. Знову кладемо торт у холодильник. Як тільки глазур застигне, виймаємо наш десерт і прикрашаємо. (У мене під рукою були волоські горіхи і мигдальні пелюстки. Хоча це начебто і не дуже підходить до назви торта, однак я поспішала, оскільки майже на порозі були гості).

Смачного!

Лимонний торт-суфле
Лимонний торт-суфле


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *